Ben je ouder dan 18?

The History

De geschiedenis. Vóór 1894 werden de Nebbiolo druiven verkocht om Barolo wijn van te maken of ze werden simpelweg "Nebbiolo di Barbaresco" genoemd. Maar in 1894 richtte Domizio Cavazza, directeur van de Koninklijke Enologische School van Alba en inwoner van Barbaresco, de eerste coöperatie op, de "Cantine Sociali", door negen eigenaren van Barbaresco-wijngaarden samen te brengen om wijn te maken in het plaatselijke kasteel dat hij bezat. Hij begreep goed de verschillen tussen dezelfde druif, de Nebbiolo, die in de verschillende gebieden van Barolo en Barbaresco groeit en herkende deze voor het eerst op het wijnetiket.

De "Cantine Sociali" werd in de jaren 1930 gesloten vanwege de fascistische economische regels. In 1958 verzamelde de priester van het dorp Barbaresco negentien kleine wijnboeren en richtte de Produttori del Barbaresco op, omdat hij inzag dat de enige manier waarop de kleine boerderijen konden overleven was door hun krachten te bundelen. De eerste drie jaargangen werden gemaakt in de kelder van de kerk, daarna in de wijnmakerij die werd gebouwd aan de overkant van het plein waar de Produttori nog steeds is gevestigd.

Opnieuw verenigd, zetten de kleine telers het werk voort dat Domizio Cavazza was begonnen, door alleen Barbaresco wijn te produceren en zowel de reputatie van de wijn als van het dorp te verbeteren. Het trotse verleden van Barbaresco en de toewijding van de makers hebben de Produttori gemaakt tot een van de grootste producenten in een groot wijngebied; het..."blijft enkele van de hoogste normen van wijnmaken stellen voor een coöperatie in de wereld". (Robert M. Parker, Jr.; The Wine Advocate, 2-28-90).

The Winery

De Produttori del Barbaresco, opgericht in 1958, telt nu 51 leden en controleert meer dan 100 hectare Nebbiolo wijngaarden van topkwaliteit in Barbaresco. Elke familie heeft de volledige controle over haar land en verbouwt Nebbiolo druiven met eeuwenoude vaardigheid en toewijding. De wijngaard produceert een Barbaresco D.O.C.G., een blend van Nebbiolo druiven geoogst van verschillende wijngaarden, en een eenvoudigere Nebbiolo Langhe geschikt voor vroegere consumptie.

In de beste wijnjaren worden er negen Barbarescos geproduceerd van één enkele wijngaard op negen klassieke toplocaties binnen de dorpsgrenzen van Barbaresco: Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajè, Montefico, Muncagota en Rio Sordo. Dit zijn de geografische namen van plaatsen waar altijd al Nebbiolo druiven geteeld werden. De naam van de afzonderlijke wijngaarden, het totale aantal geproduceerde flessen en de naam van de eigenaren van de wijngaarden staan op de etiketten.

De Produttori del Barbaresco, die alleen Nebbiolo druiven vinifiëren, produceren ongeveer 550.000 flessen (45.000 kisten) per jaar. In een goed wijnjaar zijn ze verdeeld over Barbaresco (50%), Barbarescos met één enkele wijngaard (30%) en Nebbiolo Langhe (20%).


Het gebied

Het D.O.C.G. Barbaresco district ligt in het wijnrijke gebied van de Piemonte in Noordwest-Italië, op twee uur rijden van Milaan en ongeveer anderhalf uur van de Franse grens. Het kleine Barbaresco district omvat de vier dorpen Barbaresco, Neive, Treiso en San Rocco en 700 hectare (1700 acres) Nebbiolo druiven, die elk jaar 3,8 miljoen flessen Barbaresco produceren. Gescheiden van het Barolo gebied door de stad Alba, is het gebied bedekt met wijngaarden van voornamelijk vier verschillende variëteiten: Nebbiolo, Dolcetto, Moscato en Barbera. De Nebbiolo krijgt altijd de beste plekken van het land waar de samenstelling van de bodem, de blootstelling aan de zon en de arbeid van de mensen samen de magie van de Barbaresco wijn creëren.

De druiven

Barbaresco wordt gemaakt van 100%Nebbiolo druiven, geteeld in het DOCG Barbaresco's district. Nebbiolo, die al sinds de 13e eeuw wordt verbouwd in de regio Piemonte in Italië, is een laat rijpende druif, zeer gevoelig voor verschillende bodems en klimaten en met een complex en fascinerend smakenpalet. Nebbiolo is de druif van zowel Barolo als Barbaresco.

De bodem

De druiven worden geteeld op 200 tot 400 meter boven de zeespiegel op steile, zonnige heuvels. De bodem is zeer complex, kalk- en kleiachtig met zanderige aders die variëren van heuvel tot heuvel en die complexe, krachtige wijnen met uitgesproken persoonlijkheden produceren: het typische voorbeeld van terroir.

Het klimaat

Het continentale weerpatroon van Barbaresco bestaat uit hete zomers, gematigd warme lentes en dalen, en koude en besneeuwde winters. De temperaturen variëren van -10°C tot 35°C (15°F tot 95°F). Blootstelling speelt een cruciale rol in de kwaliteit van de oogst, en Nebbiolo krijgt altijd de beste plekken: Zuidelijke, zuidwestelijke en zuidoostelijke hellingen.

Filter results
Promoties
Exclusief
Categorie
Bottle Size
Appellatie
Type
Grape Variety
Year
Cru

Schrijf in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het nieuwste en beste uit onze wondere wereld van wijn.