Ben je ouder dan 18?

Pira Luigi: from Serralunga, the very heart of Barolo

Cantina Pira Luigi, quality from the territory


In de naam van Barolo.
De familie Pira is al sinds het einde van de 19e eeuw verbonden met de heuvels van Serralunga d'Alba, een land van grote wijnen.

In de jaren 50 besloot Luigi Pira zich te richten op druiven en wijn. In de daaropvolgende decennia verkocht hij druiven en open wijn aan de grootste wijnhuizen in het gebied van Alba, die op zoek waren naar producten van hoge kwaliteit uit Serralunga d'Alba.
Het was een eerste stap op weg naar zijn eigen productie, die indruk maakte op deze aarde en in staat was om geweldige rode wijnen te geven, vooral Barolo. Begin jaren '90 begon Gianpaolo, de zoon van Luigi, deel te nemen aan het management van de wijnmakerij en werd de kwaliteit van de wijn de belangrijkste factor. Tegenwoordig wordt Gianpaolo geflankeerd door zijn broers Romolo en Claudio.


Alle wijn die afkomstig is van de historische wijngaarden van de familie wordt gebotteld, de Nebbiolo druiven die bestemd zijn voor de productie van Barolo en afkomstig zijn van de crus worden apart verwerkt voor Barolo Vigna Marenca, Barolo Vigna Margheria, Barolo Vignarionda en Barolo Serralunga.

De afgelopen jaren heeft het wijnhuis zich gericht op twee belangrijke aspecten: aan de ene kant hebben ze ingezet op een wijn die de kwaliteit van de druif weerspiegelt, dankzij de speciale kenmerken van de heuvels van Serralunga d'Alba, in het hart van het Barolo district. Anderzijds hebben ze in samenwerking met Marc De Grazia hun marketingpotentieel ontwikkeld op basis van kwaliteit. De markt heeft deze aanpak beloond, vooral in Europa en Noord-Amerika.
Band met het gebied, kwaliteit en selectie: dat is de Barolo van Cantina Pira Luigi in Serralunga d'Alba.


Winery

The location of Barolo's history


Dit is de historische plek die de familie Pira besloot te moderniseren.

Vanaf de jaren 90 is de wijnmakerij gerenoveerd om de productie van Barolo van hoge kwaliteit mogelijk te maken. De zalen werden gerestaureerd en vergroot, de apparatuur werd vervangen met behoud van de balans tussen traditie en technologie. Pira Luigi produceert kwaliteit dankzij de speciale eigenschappen van de druiven die in het gebied van Serralunga d'Alba worden verbouwd. In de ruimtes die gewijd zijn aan de wijnproductie, rijping en opslag kun je het parfum van grote rode wijnen inademen: Barolo, Langhe Nebbiolo, Barbera d'Alba, Dolcetto d'Alba. De koning is zonder twijfel Barolo, daarom zorgt Gianpaolo voor speciale zorg tijdens de rijpingsfasen van deze wijn.

De fermentatie vindt plaats in automatische fermentatietanks met temperatuurcontrole, terwijl voor de rijping zowel kleine Franse eikenhouten vaten van 225 of 500 liter als grote Slavische eikenhouten vaten van 2500 liter worden gebruikt, afhankelijk van de wijn. Hout wordt vakkundig gebruikt: het is een middel om de Barolo nog beter tot zijn recht te laten komen, maar alleen als het mogelijk is om de juiste balans te vinden tussen de wijn, het gebied, traditie en innovatie. De wijnmakerij is de gastheer van de wijn: de geest van Barolo moet het beste tot zijn recht komen volgens de filosofie van Cantina Pira Luigi.

Vineyards

Serralunga, in the heart of the Barolo district


Twaalf hectare kwaliteit met drie crus gewijd aan Nebbiolo voor Barolo (6 hectare), Barbera (2 hectare), Dolcetto (2,5 hectare) en Nebbiolo (1,5 hectare voor Langhe Nebbiolo).

Het grootste deel van de wijngaarden ligt op het grondgebied van Serralunga d'Alba, aan de westkant van de heuvels tegenover het dorp Monforte d'Alba. Deze heuvels produceren grote, volle wijnen dankzij hun speciale kenmerken, die een natuurlijke ontwikkeling van de wijnstok mogelijk maken, in het hart van het Barolo district.
De speciale aandacht die wordt besteed aan de verzorging van de wijngaarden stelt hen in staat om de juiste balans te vinden tussen traditie en moderniteit, waardoor een product wordt verkregen dat de beste uitdrukking is van het gebied. Er is kwaliteit in elke fase.

VIGNA MARENCA

Deze cru strekt zich uit over 2 hectare. Het ligt in Serralunga d'Alba met een westelijke ligging op een kalkhoudende kleigrond. De wijnstokken werden opnieuw aangeplant in 1990 en produceren druiven die een krachtige Barolo met typische kenmerken geven.

VIGNA MARGHERIA

1,5 hectare voor de oudste cru van Cantina Pira Luigi. De 50 jaar oude wijnstokken zijn geplant op een kalkhoudende kleigrond, met westelijke ligging, in Serralunga d'Alba. Ze leveren een klassieke en elegante Barolo op, die enkele jaren na de vatrijping klaar is om op dronk te komen.

VIGNARIONDA

De jongste cru, met 1997 als eerste oogstjaar, werd aangeplant in 1994. Het ligt op het westen in Serralunga d'Alba en wordt gekenmerkt door een kalkhoudende kleigrond. De druiven geven een krachtige en volle wijn. Vignarionda produceert de meest typische Barolo van Serralunga d'Alba.

BAROLO WIJNEN

Naast de crus, produceert Pira Luigi ook de Barolo Serralunga, verkregen uit Nebbiolo druiven bestemd voor de productie van Barolo en geteeld op "Le Rivette" wijnstokken en van de wijngaarden gelegen in het laagste deel van Marenca en Margheria. De westelijke ligging en de kalkhoudende kleigrond zorgen voor een klassieke en volle Barolo.

LANGHE NEBBIOLO WIJNGAARDEN

1,5 hectare Nebbiolo wijngaarden werden in 1999 aangeplant in de gemeente Serralunga d'Alba. De druiven worden uitsluitend gebruikt voor de productie van Langhe Nebbiolo. De wijnstokken hebben een zuid/zuidwestelijke ligging en de bodem is kalkhoudend-kleiïg. Deze Nebbiolo is zeer evenwichtig en direct.

BARBERA D'ALBA WIJNGAARDEN

Twee hectare aangekocht in 1999 liggen op de grens tussen Serralunga d'Alba en Roddino. Zuidwestelijke ligging, kalkhoudende kleigrond, 12 jaar oude wijnstokken: deze druiven produceren een Barbera van hoge kwaliteit die een jaar rijpt in eiken vaten.

DOLCETTO D'ALBA WIJNGAARDEN

Een 30 jaar oude wijngaard in Serralunga d'Alba. Noordwestelijke ligging en kalkhoudende kleigrond: deze druiven geven een intense en rijke Dolcetto die hetzelfde kwaliteitsniveau bereikt als de DOCG Langhe Dolcetto.

Filter results
Promoties
Exclusief
Categorie
Bottle Size
Appellatie
Type
Grape Variety
Year
Cru

Schrijf in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het nieuwste en beste uit onze wondere wereld van wijn.