Ben je ouder dan 18?

Als je begint te klimmen door de wijngaarden van Nebbiolo, Barbera en Dolcetto, vind je voor je de meest authentieke en diepe Langhe in al hun majestueuze pracht.

Het is een weg bergopwaarts die leidt naar Treiso, een klein dorpje in de Bassa Langa gelegen op het ontmoetingspunt van vijf heuvels, met uitzicht op de vallei tussen de bergstromen Tinella en Seno D'Elvio, waar zich enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld bevinden. En het is hier dat de Rizzi heuvel zich bevindt, hangend over de wijngaarden van dit gebied, in het hart van het Barbaresco en Langhe gebied.

Hier, meer dan 40 jaar geleden, bracht de liefde voor de wijngaard en zijn vruchten Ernesto Dellapiana ertoe om, samen met zijn vrouw, de stad Turijn en zijn carrière als ondernemer te verlaten en terug te keren naar het land dat altijd al toebehoorde aan de familie om zich te wijden aan het platteland en het leven als boer. In die tijd was het produceren van wijn niet zo "gemakkelijk" als vandaag de dag: het was de gewoonte om tarwe te planten en geen wijnstokken, de wegen waren niet geasfalteerd, waardoor verbindingen moeilijk waren en de dorpen geïsoleerd van elkaar lagen. Maar Ernesto Dellapiana werd gedreven door passie en de droom om iets belangrijks te creëren.

De boerderij van Rizzi en de wijngaarden aan de twee kanten van de heuvel (Cru Rizzi) en Cru Nervo (een perceel van vier hectare onder het dorp Treiso) zijn het uitgangspunt, de solide en veilige basis waarop de fundamenten van het bedrijf liggen.

Daarna kwamen de toewijding en het verlangen om te groeien, altijd verbonden met hun eigen Territorium en met de filosofie van het werk dat nooit puur zakelijk wordt, maar het familiekarakter behoudt van degenen die ervoor kiezen om een activiteit "op menselijke schaal" uit te oefenen "en het te verbinden met de zuiverste en diepste gevoelens.

Dit zijn jaren van inspanningen en aankopen, die ertoe leiden dat de Rizzi Winery uitbreidt: in 1984 met de toevoeging van de Boito boerderij en de aangrenzende Vigna Boito, nog steeds binnen de Cru Rizzi, en in 1997 met de aankoop van de Manzola boerderij en de wijngaarden.

Tussen 2004 en 2018 werden nieuwe aankopen gedaan: drie hectare van de wijngaard in de Cru Pajorè, 5 hectare van Podere Stella in Neviglie en tot slot 1,5 hectare in de Cru Giacone en 3 hectare van de Cru Bricco di Neive.

Ernesto Dellapiana werkt aan de verbetering van zijn bedrijf, zowel kwantitatief als kwalitatief. En zo wordt de droom werkelijkheid en bereikt de Rizzi Wine Company meer dan 44 hectare, verdeeld over Nebbiolo da Barbaresco (het belangrijkste deel), Barbera, Dolcetto, Moscato, Freisa, Chardonnay en Pinot Nero.

In de loop der jaren hebben Ernesto en zijn vrouw Lia gezelschap gekregen van hun twee kinderen: Jole, afgestudeerd in pedagogische wetenschappen, met specialisatie op het gebied van marketing, administratie en public relations, die zich bezighoudt met het commerciële en managementgedeelte van de wijnmakerij en het verkoopnetwerk, en Enrico, afgestudeerd in wijnbouw en oenologie aan de landbouwfaculteit van de universiteit van Turijn, die zich bezighoudt met het technische management van de boerderij en de wijnmakerij, waarbij hij alle problemen van de productie, de handel, het verkoopnetwerk en de export van wijnen volgt.

Verleden en toekomst, maar ook traditie en innovatie die samenkomen in een familiebedrijf waar oude en nieuwe generaties zij aan zij werken om de naam van het wijnhuis Rizzi en zijn wijnen steeds hoger in de wereld te brengen.

Er is passie, betrokkenheid en toewijding in deze familie die in staat is geweest om de "vruchten" van haar grondgebied te verheerlijken en er altijd aan verbonden is gebleven.

Zelfs na meer dan 40 jaar activiteit blijft de filosofie van het wijnhuis Rizzi gericht op classicisme en traditie, met veel aandacht voor respect voor het milieu en het ecosysteem, door het gebruik van mestkorrels, compost en groenbemesting als meststoffen, en koper en zwavel om schimmels en ongedierte te bestrijden. Verder worden er alleen mechanische technieken gebruikt om de subplaten schoon te houden.

Het uiteindelijke doel is altijd hetzelfde, generatie na generatie: in wijn tot uitdrukking brengen wat het seizoen en het gebied in het fruit tot uitdrukking hebben kunnen brengen.

Het resultaat zijn uitstekende wijnen en een verscheidenheid aan labels die opvallen door hun consistentie, kwaliteit en betrouwbaarheid.

De wijnen van het wijnhuis Rizzi, van Barbaresco tot Barbera, van Dolcetto tot Moscato d'Asti en tot slot de bubbels, zijn wijnen die je één voor één moet ontdekken, zeker van het feit dat ze je voor geen goud zullen teleurstellen.

Filter results
Promoties
Exclusief
Categorie
Bottle Size
Appellatie
Type
Grape Variety
Year
Cru

Schrijf in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het nieuwste en beste uit onze wondere wereld van wijn.