In 2012 besloot de Tsjechische wijnliefhebber/zakenman Miroslav Lekeš geld te investeren in wijngaarden en een bijbehorend wijnbedrijf met luxe resort en dito restaurant. Réva Vino & Resort in Monforte d’Alba werd een feit en niets aan het toeval overgelaten om op alle fronten topkwaliteit te leveren. Het restaurant ‘Ristorante FRE’ is inmiddels door Michelin met 1 ster bekroond en voor de wijnen werd een trio jonge talentvolle oenologen aangetrokken die het vak o.a. leerden bij gerenommeerde wijnhuizen als Elvio Cogno, Vajra en Oddero. Lekeš koos voor een team van drie wijnmakers om gebruik te maken van ieders expertise op specifieke vlakken en te zorgen voor een dynamische samenwerking en veelzijdige benadering. De drie hebben de taken verdeeld, waarbij Gianluca Colombo zich voornamelijk op de vinificatie richt, Gabriele Adriano de wijngaarden beheert en Daniele Gaia de commerciële zaken voor zijn rekening neemt. Biologisch Al meteen werd besloten de eerste 9 hectare aan eigen wijngaarden biologisch te gaan bewerken (sinds 2018 gecertificeerd) en de hele bedrijfsvoering duurzaam te maken. In de kelder veel traditionele praktijken, zoals een lange (spontane) gisting en weking en opvoeding van de Barolo’s in (voornamelijk) vaten van 15-25 hl van Slavonisch eiken, gemaakt door Stockinger. Voor de barbera gebruikt men ook tonneaux en barriques. De wijngaarden in de gemeenten Barolo, Monforte, La Morra en Serralunga zijn beplant met de bekende variëteiten zoals barbera, dolcetto en nebbiolo, maar we vinden er ook sauvignon gris en sauvignon blanc. Vooral de gris blijkt erg interessant en in combinatie met een gedeeltelijke vergisting in oude barriques, lange contact met de lie en een deel sauvignon blanc geeft dat een unieke, intrigerende en zeer gastronomische wijn; de ‘Grey’. Réva brengt 2 MGA Barolo’s op de markt, de Ravera en de Lazzarito, terwijl ook gewerkt wordt aan een eigen Cannubi (is nu nog geen eigendom). Daniele Gaia heeft vooral met de Ravera een speciale band, want hij werkte voorheen voor Walter Fissore van Elvio Cogno. Van hem leerde hij de cru zeer goed kennen en ervaren welk onderhoud en welke vinificatie het beste reageren op de druiven uit deze steeds beroemder wordende MGA. Maar ook de Lazzarito wordt zeer gewaardeerd; voornamelijk vanwege de ultieme combinatie van finesse en lengte. Bij het proeven van de wijnen valt het op hoe fijn gestructureerd ze zijn, zonder dat dit ten koste gaat van complexiteit, diepgang en potentieel. In principe is dat juist de ultieme expressie van de kwaliteiten van nebbiolo; geen poespas, maar pure klasse, zoals een Barolo hoort te zijn. Naar mijn mening heeft Réva zich in zeer korte tijd aan de top in de regio gemeld.