Carlo Giacosa is misschien nog geen begrip in de rij van beroemde Barbaresco-producenten, maar dat zou wel eens heel snel kunnen veranderen. Zijn vader Donato behoorde tot de weinige telers die in 1958 onder auspiciën van de pastoor van Barbaresco de Produttori del Barbaresco oprichtte ! Carlo was toen pas 17 jaar oud, maar hij en zijn vader brachten elk jaar de druiven van de familie naar de kelders van de kerk voor vinificatie, en leerden daar belangrijke lessen in wijnmaken. Eind jaren zestig was Carlo getrouwd en had hij zijn eerste dochter, en om de eindjes aan elkaar te knopen begon hij zijn eigen productie van Dolcetto en Barbera in bulk te verkopen aan restaurants in Turijn en Milaan, die hem altijd naar Barbaresco vroegen, omdat hij uit het beroemde dorp kwam. Carlo en Donato zagen dit niet meer zitten en eind jaren zestig besloten ze de coöperatie te verlaten. Hun eerste jaargang Barbaresco onder het label Donato Giacosa was in 1967.
Hoewel er geen relatie is met de bekendere Giacosa familie in de Langhe, is er een grote bewondering tussen de twee huizen. Carlo groeide ook op met Angelo Gaja, die één jaar ouder is dan hij, en Carlo's vader Donato deed veel wijngaardwerk voor Gaja - hij was een deskundig wijngaardenier naar wiens diensten plaatselijk veel vraag was. Eerlijk gezegd zit er ook een vleugje tragiek in Carlo's verhaal: eind jaren vijftig droomde hij ervan piloot te worden, maar toen zijn oudere broer polio kreeg, moest hij dat opgeven en fulltime in het familiebedrijf gaan werken. Maar op de vraag of hij spijt heeft, glimlachte Carlo, die nu op de rand van de 80 staat, en zei: "Ik heb de mooiste baan ter wereld, ik zou er niets aan veranderen".
De familie Giacosa mag dan klein zijn - ze bewerken 5 hectare en maken slechts 3000 kisten per jaar - maar ze rekenen enkele van Barbaresco's beroemdste brouwsels tot hun eigen familie. Ze hebben wijngaarden in Montefico, Asili, Ovello en Cole. Dit is Barbaresco di Barbaresco. Hun landbouwmethoden zijn biologisch, en wat het wijnmaken betreft, kunnen we ons uit hun geschiedenis wel iets bij voorstellen! Het is volledig traditioneel: spontane gisting, lange maceraties en rijping in grote eiken vaten. En als dit nog niet genoeg is om je te overtuigen deze wijnen te proberen, werken ze sinds 2014 samen met Dante Scaglione als adviserend enoloog, die toevallig ook samenwerkt met die andere familie Giacosa.